Strejkförbud i brittiska fängelser

LONDON2008-01-10

Brittiska parlamentet har med stor majoritet röstat igenom ett förbud mot strejker inom kriminalvården. Beslutet har väckt bittra protester från kriminalvårdarfacket POA.

– Vi kommer aktivt att uppmana människor att rösta mot labourpartiet. Vi känner oss förrådda av den nya labourregeringen, säger Colin Moses, ordförande för kriminalvårdarnas fack Prisoner Officers Association, till The Guardian.

Prisoner Office Association, POA, har mer än 25 000 medlemmar.

Labour gjorde i opposition aktivt motstånd mot ett tidigare förbud mot strejker i kriminalvården, och upphävde det år 2005 i utbyte mot ett fredsavtal med POA.

Men eftersom avtalsrörelsen för de offentliganställda är besvärlig på flera fronter, och sedan POA sagt upp fredsavtalet i maj i fjol, ansåg sig justitieminister Jack Straw tvungen att återinföra en lagstadgad fredsplikt.

I en första omröstning i underhuset röstade en förkrossande majoritet – 481 röster mot 46 – för det lagtillägg Jack Straw lagt fram, trots att en liten grupp labourledamöter gick emot den egna regeringen. Regeringen hoppas det nya lagtillägget ska hinna vinna laga kraft innan fredsavtalet löper ut i maj.

Kriminalvårdarna ska nu överlägga med polisens och räddningstjänstens fackliga organisationer om gemensamma aktioner i avtalsrörelsen.

I ett försök att gjuta olja på vågorna har premiärminister Gordon Brown förespråkat en treårig avtalsperiod för de statligt anställda. Förhoppningen är att löften om inflationssäkrade löner under tre år ska hindra konflikter under den pågående avtalsrörelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA