STs ordförande tar Saco i örat

ST2010-09-09

ST-ordföranden Annette Carnhede är upprörd över att Saco dragit in ST i sina avtalsyrkanden. ”Uppseendeväckande”, säger hon till TCO-tidningen.

Konflikten mellan de två fackförbunden mitt under pågående avtalsförhandlingar handlar om den lokala lönesättningen. Saco vill ha ett avtal med individuell lönesättning utan centralt angivna siffror. ST vill tillsammans med övriga förbund i Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR, ha individgarantier och siffersatta avtal.

ST-ordföranden Annette Carnhedes skarpa reaktion beror på att Saco-S i sina avtalsyrkanden skriver att ”Löneutvecklingen (…) försvåras av siffror i andra fackliga organisationers avtal inom avtalsområdet.”

”Det är uppseendeväckande att en facklig organisation i sitt yrkande till arbetsgivaren anger en annan facklig organisation som ett problem”, säger hon till TCO-tidningen.

Edel Karlsson Håål, ordförande för Saco-S, håller inte med om beskrivningen:

”Vi ser inte andra fackliga organisationer som något problem.”

Hon hävdar att Saco-S hyser stor respekt för andra förbund och förutsätter att respekten är ömsesidig:

”Vi är kritiska mot våra lokala arbetsgivare. De ska, enligt avtalet, sätta lön efter resultat och medarbetarnas bidrag till verksamheten. Men om de kan hitta en siffra någonstans så kan de ta den och slipper då göra det de ska”, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA