STs förbundsordförande Britta Lejon hamnar utanför den absoluta lönetoppen. Förra året hade hon en inkomst på 106 400 kronor, utslaget per månad.
Bild: Casper Hedberg
STs förbundsordförande Britta Lejon hamnar utanför den absoluta lönetoppen. Förra året hade hon en inkomst på 106 400 kronor, utslaget per månad.

STs ordförande utanför den fackliga lönetoppen

FACKET2019-08-23

Med en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla ordförande inom fackföreningsrörelsen. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.

Många av dem som sitter på ordförandeposten i något av landets fackförbund har sidoinkomster, exempelvis från styrelseuppdrag. Vissa förbund drar av en del av dessa arvoden från lönen, andra gör det inte. Det visar en genomgång av facktopparnas inkomster från 2018 som nättidningen Arbetsvärlden har gjort.

Den som tjänade mest förra året var TCOs ordförande Eva Nordmark. Förutom sin lön från TCO på 137 000 kronor i månaden har hon bland annat ett arvode på 105 000 per år från sitt sidouppdrag som vice ordförande för en av Folksams koncerner.

Hon är dessutom ordförande för styrelsen vid Luleå tekniska universitet, för vilket hon får 66 000 kronor per år i arvode. Med alla sidoarvoden inräknade landade Eva Nordmarks förvärvsinkomst på 2 044 900 kronor, eller 177 625 kronor i månaden.

STs förbundsordförande Britta Lejon har en månadslön från förbundet på 92 900 kronor. Förutom det har hon ett uppdrag som ordförande för Trygghetsstiftelsen. Stiftelsens uppdrag är att ge stöd till de statsanställda som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist, som är i slutet av en tidsbegränsad anställning eller som har tackat nej till att bli omlokaliserade.

Förra året fick Britta Lejon 61 750 kronor i arvode för ordförandeuppdraget för Trygghetsstiftelsen, enligt siffror från Arbetsvärlden som Publikt har tagit del av.

Britta Lejons totala inkomst var 1 276 800 kronor, eller 106 400 kronor per månad. Med det hamnar hon utanför den allra yttersta lönetoppen för fackförbundsordförandena.

Tvåa på Arbetsvärldens lista ligger Sacos ordförande Göran Arrius, som har en månadslön från förbundet på 130 800 kronor. Med arvoden från sidouppdrag som till exempel styrelseledamot i Folksam ömsesidig livförsäkring, ledamot i första AP-fonden och ordförande i Akademikernas a-kassas styrelse inräknade hade han månatlig inkomst på 156 875 kronor förra året.

På tredje plats hamnar Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, vars sammanlagda månadsinkomst hamnade på 148 416 kronor 2018. Då är bland annat arvode för styrelseuppdrag i Folksam sak och Sacos styrelse inräknade.

Eva Nordmark, ordförande TCO.
Bild: Eva Edsjö
Eva Nordmark, ordförande TCO.
Göran Arrius, ordförande Saco.
Bild: Knut Capra Pedersen
Göran Arrius, ordförande Saco.
Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet.
Bild: Johan Knobe
Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet.

Topp 5: Så mycket tjänade facktopparna

1. Eva Nordmark, ordförande TCO, 170 408 kronor.

2. Göran Arrius, ordförande Saco, 156 875 kronor.

3. Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet, 148 416 kronor.

4. Andreas Miller, ordförande Ledarna, 148 000 kronor.

5. Martin Linder, ordförande Unionen, 135 991 kronor.

Siffrorna gäller sammanlagd inkomst per månad 2018.

Källa: Arbetsvärlden

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA