Studenter dåliga på att ta examen

HÖGSKOLA2007-09-21

Bara tre av fem svenska högskolestudenter tar ut en examen. Och studier på högskola lönar sig dåligt, jämfört med i andra europeiska länder. Det visar en undersökning från OECD.

Genomsnittet bland OECD-länderna är att sju av tio studenter tar ut en examen, medan bara sex av tio studerande vid svenska universitet och högskolor gör det, skriver Svenska Dagbladet.

OECDs sammanställning visar också att svenska lärare har betydligt sämre betalt än kollegorna i andra länder. Den genomsnittliga lärarlönen i OECD-länderna är 37 603 dollar per år, medan svenska lärare får 30 802 dollar.

Även andra högskoleutbildade än lärare får sämre ekonomisk utdelning för sin utbildning. Den som har en svensk högskoleexamen får inte alls lika mycket bättre betalt än den som saknar högskoleutbildning, som högskoleutbildade i jämförbara länder som Finland, Norge eller Storbritannien. Däremot är den svenska arbetsmarknaden betydligt bättre för den som studerat vidare på högskola i Sverige, uppger OECD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA