Bild: Getty Images.

Studie visar att stress på jobbet minskat

ARBETSMILJÖ2020-03-02
Den upplevda jobbstressen hos svenskarna har minskat mellan 2000 och 2016, visar en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Däremot har upplevelsen av sömnproblem och dålig hälsa ökat.

GIHs studie bygger på svar från ungefär 335 000 män och kvinnor i arbetsför ålder från hela landet i en databas från hälsoföretaget Health Profile Institute. I studien har deltagarna fått svara på frågor om hur de upplever sin hälsa, stress, ensamhet och sömn.  

Tvärt emot vad många andra studier kommit fram till visar GIHs studie att stress relaterat till jobbet minskar. Den minskande jobbstressen gick att se i samtliga grupper som undersöktes, men var minst bland kvinnor och i storstadsområden. Forskarna vet inte av minskningen av jobbstressen beror på, men skriver att en möjlig förklaring skulle vara att vi blivit mer vana vid stress på jobbet och därför upplever den som mindre allvarlig.

Trots att stressen på arbetet har minskat ligger den totala stressen kvar på ungefär samma nivåer som tidigare år. Studien visade också att upplevda sömnproblem och upplevd dålig hälsa ökat mellan 2000 och 2016. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.