Sture Nordh kräver bättre a-kassa

TCO2006-08-24

Arbetslöshetsförsäkringen behöver förbättras, inte försämras. Det skriver TCO-ordföranden Sture Nordh i ett öppet brev till alla partiledarna inför valet.

För att förbättra Sveriges konkurrenskraft behövs en bra arbetslöshetsförsäkring. Det förslag Alliansen lagt fram skulle dramatiskt öka den ekonomiska pressen för den som blir arbetslös och därmed också rädslan för att förlora sitt jobb, skriver Sture Nordh.

Det skulle leda till minskad rörlighet och flexibilitet på arbetsmarknaden, menar han. Färre skulle våga byta jobb och färre skulle våga starta eget.

Högre a-kasseavgifter skulle också göra det svårare för de fackliga organisaitonerna att bibehålla organisationsgraden, konstaterar Sture Nordh i brevet.

”Alliansens förslag inom a-kasseområdet syftar bland annat till att finansiera planerade skattesänkningar. Men om de föreslagna skattesänkningarna bara kan genomföras genom att på detta sätt försvaga omställningstryggheten och de fackliga organisationernas ställning, blir min slutsats att skatterna helt enkelt inte bör sänkas med så mycket som föreslagits”, skriver Sture Nordh.

Sverige behöver 30 000 nya jobb per år för att klara sysselsättningen och ekonomin. Jobb som måste skapas både genom att nya företag startas och växer och genom investeringar i den offentliga sektorn, skriver TCO-ordföranden:

”Jag är säker på att det går att åter nå full sysselsättning i Sverige. Då måste vi också klara av att skapa betydligt fler jobb i den privata tjänstesektorn.”

Han lyfter i brevet också fram behovet av ökade satsningar på utbildning och forskning och bättre förutsättningar för småbarnsfamiljer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA