Svag jämställdhet i högskolan

HÖGSKOLAN2012-09-14

Det är fortfarande markant fler kvinnor än män som satsar på högskolestudier. Det framgår av aktuell statistik från Högskoleverket.

Under förra året studerade knappt 44 procent av landets 24-åringar vid högskolan. Men andelen studenter var väsentligt högre bland kvinnorna än bland männen. Varannan kvinnlig 24-åring, men bara var tredje manlig, var inskriven vid högskolan år 2011.

Mönstret är inte nytt utan har gällt under många år, konstaterar Högskoleverket i ett pressmeddelande. Men statistiken visar att andelen av de 24-åriga männen som påbörjat en högskoleutbildning sakta sjunker årskull för årskull.

De senaste åren har det blivit vanligare att gå vidare till högskolan direkt efter gymnasiet. Enligt Högskoleverket kan det bero på att de nya antagningsreglerna till högskolan gynnar unga sökande, i kombination med en försämrad arbetsmarknad för unga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA