Svag uppgång av flygresandet

LUFTFART2020-08-11
Antalet flygresenärer ökar igen, men från en mycket låg nivå. Det visar Swedavias statistik över flygresandet. Jämfört med förra året minskade antalet resor med 87 procent under juli.

Under juli flög 486 000 resenärer från någon av Swedavias tio flygplatser, att jämföra med förra årets 3,8 miljoner resenärer. Men enligt Swedavia visar flygmarknaden ändå tecken på återhämtning, även om pandemin fortsatt håller nere efterfrågan på flygresor och för med sig osäkra marknadsutsikter.

”Vi ser att flygets återhämtning försiktigt fortsätter i takt med att reserestriktioner lättar och gör det möjligt för ett ökat resande. Även i juli var dock passagerarvolymerna på en historiskt låg nivå och jämfört med i fjol så minskade antalet resenärer med 3,3 miljoner. Konsekvensen för flygets ekosystem och Swedavia är därmed fortsatt betydande”, understryker Swedavias vd Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Av de 486 000 resenärerna i juli reste 307 000 utrikes. Det är en minskning med 90 procent jämfört med förra året. Inrikesresandet minskade något mindre – 179 000 är en nedgång med 79 procent jämfört med juli förra året.

”Givet alla osäkerhetsfaktorer kvarstår vår bedömning att flyget kommer återhämta sig i en långsam takt och att flygmarknaden såväl i år som nästa år kommer att vara kraftigt påverkad. Därefter tar det sannolikt ytterligare några år innan flyget är tillbaka på nivåerna före covid-krisen”, konstaterar Jonas Abrahamsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Luftfart Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.