Swedavia kan få miljardstöd av staten

SWEDAVIA2020-06-15

Regeringen föreslår ett kapitaltillskott på 3 150 miljoner kronor till Swedavia för att säkra det statliga bolagets framtid. Men varslet om 800 tjänster ligger trots det fortfarande kvar.

Coronapandemin har satt stopp för flygresandet och på Swedavias tio flygplatser har trafiken minskat med 98 procent. Bolaget har tidigare larmat om att man tappar runt en halv miljard i intäkter varje månad.

Nu vill regeringen skjuta till pengar för att trygga det statsägda bolagets framtid. I en ändringsbudget som presenterades i riksdagen i dag föreslås företaget få ett kapitaltillskott på totalt 3 150 miljoner kronor.

”Vi välkomnar vår ägares stöd i ett mycket svårt läge. Samhället i stort och flygbranschen är mitt uppe i en kris som saknar motstycke”, kommenterar Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia tillskottet i ett pressmeddelande.

STs ordförande inom Swedavia på Arlanda, Mikael Nordenståhl, är också nöjd med beskedet.

– Det är bra, det här är ett måste för att bolaget ska kunna fortsätta driva flygplatser, säger han till Publikt.

Swedavia bedömer att flygmarknaden under hela 2020 och även 2021 kommer att vara kraftigt påverkad av pandemin. Trots miljardstödet från regeringen ligger därför varslet om 800 tjänster som meddelades i mars fortsatt fast.

– Varslet ligger till slutet på september, därefter finns det väl risk för eventuella förändringar i organisationen. Men vi jobbar på det och håller tillsammans med arbetsgivaren på att sätta upp ramar kring skyddsnätet just nu, säger Mikael Nordenståhl.

Tror du det här tillskottet kan påverka eventuella uppsägningar?

– Inte som det ser ut i nuläget, men det vet man inte. Det viktigaste är att trafiken och resandet kommer igång och det kommer ju att ta lite tid.

Trots det tuffa läget är stämningen ändå okej bland personalen.

– Det här är en så pass allvarlig situation över huvud taget, i hela landet, och inget som vi kan påverka. Det hade nog varit mer upprört om det bara var tufft på Swedavia, säger Mikael Nordenståhl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA