»Svårt och intressant att leda människor«

CHEFJOBB2006-05-30

– Chefsjobbet innebär utveckling varje dag, anser Helene Gingdal, 34 år och sektionschef inom skatteområdet. Den svåra men intressanta biten är att ha hand om människor.

ST har låtit undersöka hur statens chefer ser på sin arbetssituation.

Helene Gingdal har personalansvar för 19 medarbetare men är dessutom ortsansvarig för ytterligare sex personer. Arbetsplatsen är Kiruna och den är en del av Skattekontor Luleå.

– Jag trivs bra och tycker att jag har bra kontroll över vad som händer inom verksamheten på kontorsområdet, säger hon. När det gäller beslut som fattats på huvudkontoret är det verkställande av besluten som ligger på mig.

35 mil till närmaste kollega

Helene Gingdal ingår i kontorsområdets ledningsgrupp med närmaste chefskollega 35 mil bort, »men det finns ju telefon och e-post«. Uppstår problem kan hon ta upp dem i sin ledningsgrupp och diskutera med kollegerna som hon har daglig kontakt med.

– Men visst måste jag ibland fatta snabba beslut och stå för dem.

Helene Gingdal sökte och fick chefsjobbet när det utlystes internt och att hon tog det har hon inte ångrat en sekund. Till skatteområdet kom hon 1999 och fram till det att hon fick chefsjobbet pluggade hon in en högskoleexamen i ekonomi, jämsides med att hon fick två barn.

Omväxlande jobb

Jobbet är omväxlande – hon ska hålla verksamheten igång, ha utvecklingssamtal med medarbetarna, ge dem feedback, fungera som bollplank och sätta lön.

– Jag sätter lönen på dem som vill ha lönesättande samtal, i annat fall förhandlar kontorschefen och facket för dem, säger hon.

I det stora hela tycker hon det fungerar bra på arbetsplatsen och att där är ett öppet klimat.

– Jag har varit tydlig mot mina medarbetare och sagt att de måste komma in till mig om något är galet. En hel del av dem gör det.

På frågan om vad hon vill göra om fem år svarar hon att hon gärna vill jobba med personalfrågor och hon tror att hon då finns i någon form av ledande ställning.

Helene Gingdal är ganska nöjd med sitt chefsjobb, betraktar sig inte som »pengafixerad« men tycker att man ska ha betalt för det man gör. I dag är hennes lön 30 000 kronor i månaden.

Helene Gingdal<br> Foto: KENNETH PAULSSON
Helene Gingdal<br> Foto: KENNETH PAULSSON

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA