Svenskarna gav mer

BISTÅND2005-05-30

Svenskarnas vilja att ge bistånd till andra länder har ökat, och mer än 70 procent av svenskarna har under senaste året personligen lämnat bidrag till frivilligt bistånd.

SCB har på Sidas uppdrag gjort en undersökning av svenskarnas inställning till bistånd. Tsunami-katastrofen fick stor uppmärksamhet i media, och väldigt många gav personliga bidrag till insamlingar för katastrofens offer. Mer än sju av tio gav under det senaste året ett bidrag till frivilligt bistånd, vilket nästan är en fördubbling mot året innan, då knappt fyra av tio gav något frivilligt bidrag.

Inställningen till det statliga biståndet har också blivit mer positiv. 15 procent tycker att biståndet ska ökas, medan 46 procent tycker det är lagom stort. Andelen som tycker det statliga biståndet är för stort har gått ner från 33 till 27 procent, enligt undersökningen. Bara fyra procent vill helt slopa det statliga biståndet – så låg har siffran inte varit sedan 1980-talet.

Undersökningen visar att kvinnor, äldre välutbildade, höginkomsttagare och storstadsbor har en mer generös inställning till bistånd än andra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Bistånd
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA