Svenskarna mer nöjda än någonsin

KVALITET2007-01-23

Svenska folket är mer nöjda med näringslivet och offentlig sektor än någonsin. Det konstaterar Svenskt kvalitetsindex, SKI, i sin senaste mätning. Sverige ligger inte längre sist i Norden.

SKI har telefonledes intervjuat närmare 70 000 privatpersoner och företag för sin sammanställning. Resultat för 2006 är det bästa sedan mätningarna startade 1989.

Resultatet har ökat från 62 till 67,7 på en 100-gradig skala där siffran 100 skulle innebära att alla är helt nöjda. Ökningen från förra året med 0,8 enheter är statistiskt säkerställd.

Den bransch svenskarna är mest nöjda med är bankerna, som får betyget 70,8. Offentliga tjänster ligger i botten med 59,2 – och den siffran har inte ökat sedan förra årets mätning.

Postens privattjänster får kraftigt förbättrade resultat jämfört med föregående år och går från 49,7 till 56,0. Absolut sämst omdöme får polisens brottsutredning med 50,0.

Skatteverket får betyget 61,1 för sin deklarationshantering och 66,7 för folkbokföringen. På utbildningssidan är svenska folket minst nöjda med högskolan (65,7) och mest nöjda med gymnasiet (68,2).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA