”Sverige behöver en urfolkspolitik”

MINORITETER2013-09-16

Sverige måste ta FNs kritik på allvar och införa en urfolkspolitik! Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, Agneta Broberg, i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

DO Agneta Broberg ger sig in i debatten om gruvnäringen i renbeteslandet. FNs rasdiskrimineringskommitté har nyligen utryckt sin oro över att Sverige inte respekterar samers rättigheter till mark och att den svenska staten öppnar upp för en växande gruvnäring inom de samiska områdena.

”Som DO kan jag konstatera att nuvarande samepolitik vare sig innehåller lagstiftning eller åtgärder som säkerställer samers lika rättigheter och möjligheter. Jag instämmer därför i kommitténs slutsats om att Sverige snarast behöver ratificera ILOs konvention 169 om urfolk och stamfolk i självstyrande länder och att Sverige anpassar såväl lagstiftning som politik till konventionens innehåll”, skriver Agneta Broberg.

Även om Sverige har ratificerat konventioner som ska säkerställa samers lika rättigheter och möjligheter och redan år 1977 erkände samer som urfolk har väldigt lite gjorts för att anpassa politik och lagstiftning till detta, anser DO. Avsaknaden av en urfolkspolitik och den utbredda okunskapen om samers situation och rättigheter gör mig djupt oroad, skriver hon:

”Läget är akut och om inget görs riskerar rennäringens, men också övrig samisk kulturs, fortlevnad och utveckling att tillhöra historien.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Bosse Johansson (ej verifierad) mån, 09/16/2013 - 14:24
Det verkligt stötande i sammanhanget är att minerallagen ger utländska bolag rätt att plundra naturtillgångar utan dess rikedomar kommer befolkning till del. Beskattningen är i det närmaste löjeväckande.
De samiska protesterna i Kallak handlar tyvärr mest om reaktionär provinsialism. I Kiruna är man just i färd med att flytta hela stan för att LKAB behöver bryta nytt. Annat låter det när samebyar och renbeten påverkas. Ingen förnekar eller förringar de historiska oförrätter som den samiska befolkningen varit utsatt för men detta kan aldrig skymma sikten för hur det ser ut idag. Modern rennäring kräver snöscootrar och helikoptrar och annat som har sitt ursprung i någon gruva någonstans i världen. DO och samiska debattörer anser tydligen att det är ok med gruvdrift i andra delar av världen än norra Sverige.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA