Sverige bör tillverka eget vaccin

HÄLSA2005-09-07

Sverige behöver ha en inhemsk produktion av influensavaccin. Vid ett stort influensautbrott, en pandemi, riskerar Sverige att få vaccin för sent, skriver Socialstyrelsen i en rapport till regeringen.

I en nationell handlingsplan för influensa, som Socialstyrelsen presenterade i vintras, framförs vaccination av hela befolkningen som det enda långsiktigt effektiva sättet att bekämpa en influensaepidemi. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka hur man ska säkra tillgången till vaccin.

I den delrapport som nu lämnats till regeringen konstateras att det finns tre vägar att välja mellan:

o samordnad upphandling av vaccin för hela landets behov. Fyra av nio landsting som nu ansvarar för upphandling av influensavaccin säger sig kunna ansvara för samordningen.

o avtal med internationella vaccinproducenter. Men även om det finns avtal räknar tillverkarna med att leveranser först går till de länder där tillverkningen finns, och Sverige riskerar att bli utan eller få vaccin för sent.

o inhemsk eller samnordisk vaccintillverkning. Eftersom en global brist på vaccin befaras vid en pandemi är inhemsk tillverkning det bästa sättet att försäkra svenska folket vaccin. Flera alternativ utreds både på nordisk nivå och i diskussioner med potentiella tillverkare.

Pandemi

Pandemi – epidemi, vanligen av infektionssjukdomar, som sprids över världsdelar (Nationalencyklopedin)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA