Sverige går med i EUs åklagarmyndighet

EU2019-04-04
I ett tal inför Europaparlamentet i går aviserade statsminister Stefan Löfven, S, att Sverige kommer att gå med i EUs nya åklagarmyndighet. Myndigheten ska motverka brott som skadar EUs ekonomiska intressen.

Sverige har hittills valt att stå utanför det europeiska samarbetet kring en gemensam åklagarmyndighet. Också Ungern, Polen, Nederländerna, Danmark, Storbritannien och Irland har valt att inte delta i samarbetet.

Stefan Löfven underströk i talet att det i sådana här frågor är balansgång hur mycket Sverige klarar självt, med samarbete eller hur mycket man behöver en europeisk myndighet eller institution. 

"Där har vi varit tveksamma med just nyttan med den här formen av samarbete. Men givet den utveckling vi ser och den möjlighet som finns att gå in och påverka hur den här ska utformas så menar jag att vi vill se över möjligheten att lägga ett sådant förslag till Sveriges riksdag, för jag tycker att det är dags att ta det steget”, kommenterade Stefan Löfven till SVT efter talet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.