Sverige stoppar bistånd till Uganda

BISTÅND2014-03-05
Nu beslutar regeringen att hålla inne svenskt bistånd till Uganda, på grund av landets anti-homolagstiftning. I ett första steg stoppas utbetalning av bistånd på upp till 6,5 miljoner kronor.

Den svenska regeringen håller inne bistånd på upp till 6,5 miljoner kronor som en reaktion på den nya lagstiftningen, som öppnar för att döma homosexuella till långa fängelsestraff, uppger SVT.

”Vi vill stödja det ugandiska folket, inte regeringen”, säger biståndsminister Hillevi Engström, M, till SVT.

Sverige har inte gjort några utbetalningar till Uganda sedan den nya lagen skrevs under av Ugandas president förra veckan. Det bistånd som nu hålls inne tills vidare är det så kallade stat till statstödet, som utgör ungefär en tredjedel av det totala biståndet, uppger SVT. Men enligt Hillevi Engström kommer bland annat stödet till forskningssamarbete med Uganda att fortsätta.

”Vi tänker fortsätta att bidra till att hjälpa landet och människorna, men inte på det sättet som varit tidigare”, säger Hillevi Engström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.