System för styrning och matchning fungerar väl

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-05-27
Arbetsförmedlingens system för att styra arbetssökande till externa aktörer för stöd och matchning fungerar i stort sett väl, anser Riksrevisionen efter en granskning. Men enligt rapporten finns det fortfarande klara förbättringsmöjligheter.

Arbetsförmedlingen har ett ratingsystem för att i sin tjänst Stöd och matchning, Stom, styra arbetssökande till leverantörer med goda resultat. Det fungerar i huvudsak bra, enligt Riksrevisionen, men Arbetsförmedlingen rekommenderas ytterligare förbättringar i samband med upphandlingar enligt lagen om valfrihetssystem.

”Den övergripande slutsatsen är att Arbetsförmedlingen i flera delar har utformat valfrihetssystemet för Stom på ett ändamålsenligt sätt”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg granskningen i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten bidrar ratingsystemet till att styra deltagarnas val mot leverantörer med relativt goda resultat. Sannolikheten att hitta ett arbete eller påbörja studier för en genomsnittlig deltagare skiljer sig väsentligt åt beroende på om hen väljer en leverantör med högsta eller lägsta rating.

”Systemet gör att leverantörer med en högre rating får fler deltagare och leverantörer med låg rating löper betydligt större risk att slås ut från sitt leveransområde. Men vi ser ändå att det finns utvecklingsbehov för ratingsystemet”, konstaterar Riksrevisionens projektledare Jonas Thelander.

Det handlar bland annat om att Arbetsförmedlingen inte lyckas säkerställa att brister i leverantörernas verksamhet upptäcks och åtgärdas, bland annat på grund av att klagomål på tjänsten inte alltid omhändertas. Leverantörer med bristande verksamhet kan då fortsätta verka inom Stom och därmed få konkurrensfördelar gentemot andra aktörer i systemet.

Enligt Riksrevisionen är det också svårt att göra rätt val för arbetssökande med begränsade kunskaper i svenska, eftersom mycket av informationen om leverantörerna på Arbetsförmedlingens webbplats endast finns på svenska. Det ger dem sämre förutsättningar att göra ett välinformerat val av Stom-leverantör.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.