Arbetsförmedlingens tjänst Stöd och matchning kan förbättras, enligt Riksrevisionen.
Bild: Mostphotos
Arbetsförmedlingens tjänst Stöd och matchning kan förbättras, enligt Riksrevisionen.

Regeringen vill se tydligare information om matchning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-11-09

Arbetsförmedlingens system för externa aktörer som matchar arbetssökande gentemot arbetsmarknaden behöver förbättras, anser regeringen. I en skrivelse om Riksrevisionens tidigare granskning slås fast att det är viktigt att informationen till de arbetssökande blir tydligare, så att de kan välja aktör på ett mer medvetet sätt.

Tanken med Arbetsförmedlingens tjänst Stöd och matchning är att deltagarna ska komma ut på arbetsmarknaden eller påbörja studier så snabbt det går efter att de skrivit in sig som arbetssökande.

De privata aktörer som ska sköta matchningen mot arbetsmarknaden betygssätts via ett ratingssystem som Arbetsförmedlingen har utvecklat.

Som Publikt tidigare har skrivit om har Riksrevisionen granskat systemet och funnit att systemet fungerar väl över lag, men att det finns saker som kan förbättras.

I en skrivelse till riksdagen instämmer regeringen nu i Riksrevisionens slutsatser.

”Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning och anser att den är ett viktigt bidrag i reformeringen av Arbetsförmedlingen och vidareutvecklingen av upphandlade matchningstjänster”, skriver regeringen.

Riksrevisionen pekade i sin rapport bland annat på att arbetssökande tenderar att välja en privat aktör som ligger geografiskt nära, snarare än att basera sitt val på vilket resultat aktören har uppnått när det gäller matchningen.

”Detta innebär att arbetssökande riskerar att få en tjänst av sämre kvalitet samtidigt som risken ökar att leverantörer som inte levererar goda resultat stannar kvar i systemet”, skriver Riksrevisionen.

Regeringen instämmer i den kritiken, eftersom man ser ”vikten av att deltagarna ges möjligheter att göra välinformerade val”.

Enligt Riksrevisionen är inte heller den information om de olika aktörerna som Arbetsförmedlingen ger arbetssökande inte tillräckligt lättbegripligt för den med begränsade språkkunskaper i svenska.

Riksrevisionen anser även att Arbetsförmedlingen bör ha möjlighet att använda sig av inkomstuppgifter från Skatteverket vid beräkningar av den ersättning som ska betalas ut till de privata aktörerna.

Detta är något som regeringen ska se över, enligt skrivelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA