Reformeringen av Arbetsförmedlingen går vidare. Nu får myndigheten 1 miljard kronor för att successivt öka upphandlingen av externa aktörer som ska ta över matchningen på arbetsmarknaden.
Bild: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen
Reformeringen av Arbetsförmedlingen går vidare. Nu får myndigheten 1 miljard kronor för att successivt öka upphandlingen av externa aktörer som ska ta över matchningen på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen föreslås få ökat anslag för att upphandla externa aktörer

STATSBUDGETEN2020-09-11

Arbetsförmedlingen föreslås få 1 miljard kronor i tillskott nästa år för att upphandla externa aktörer som ska matcha arbetssökande mot arbetsgivare. Under 2022 och 2023 föreslås ytterligare budgetförstärkningar, uppger Sveriges Radio.

Regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet är nu överens om Arbetsförmedlingen successivt ska öka upphandlingen av externa aktörer som ska matcha arbetssökande mot arbetsmarknaden. I den kommande budgetpropositionen föreslår regeringen därför att Arbetsförmedlingen får 1 miljard kronor under 2021, och sammantaget 3,5 miljarder kronor för 2022 och 2023.

”Det kommer att vara lättare för privata företag att sköta de här matchningstjänsterna, vilket är motivet till den här reformeringen”, säger Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet till Sveriges Radio, SR.

Förändringen gör att Arbetsförmedlingen får en ny roll, och blir mer av en kontrollerande myndighet, enligt Anders W Jonsson.

”De kommer att få vara med och bestämma vilka företag som ska få vara med som externa aktörer. Dessutom ska de följa upp resultatet”, säger han till SR.

På sin Facebooksida kritiserar STs avdelning inom Arbetsförmedlingen beslutet om att externa aktörer ska matcha arbetssökande mot lämpliga arbetsgivare. Avdelningen anser att myndighetens personal redan har kommit en bra bit i arbetet med att matcha de extra många arbetssökande som coronapandemin har fört med sig.

”Men istället för att fortsätta arbetet, ska alltså de arbetslösa anvisas vidare till någon 'leverantör' som ska börja om processen, och få betalt för det”, skriver ST inom Arbetsförmedlingen på Facebook.

Publikt söker representanter för ST inom Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.