Åsa Johansson.
Bild: Emil Tjärnström
Åsa Johansson.

Lättnad hos Arbetsförmedlingen efter budgetbesked

STATSBUDGETEN2020-09-22

Det föreslagna tillskottet på närmare en miljard kronor för nästa år gör att myndigheten kan ha fortsatt fokus på pandemin, i stället för att tvingas in i ytterligare neddragningar, konstaterar Åsa Johansson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

En av nyheterna när regeringen presenterade sin budget för nästa år var ett tillskott på närmare en miljard kronor till Arbetsförmedlingen. Myndigheten föreslås få 250 miljoner kronor för att säkerställa lokal närvaro och service och 740 miljoner kronor för att hantera ett ökat antal arbetslösa till följd av pandemin.

Ett välkommet tillskott, tycker Åsa Johansson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

– Självklart är vi glada och tacksamma över att vi inte behöver gå in i varsel och uppsägningar när läget ser ut som det gör. Naturligtvis har jag också en förhoppning om att det kan innebära att vi blir fler personer som kan dela på arbetsuppgifterna, säger hon till Publikt.

Hur långt tror du att pengarna kan räcka?

– Inte så långt som man skulle hoppas tyvärr. Men vi bör i alla fall kunna ligga kvar på samma nivåer som i år och inte tvingas till några ytterligare neddragningar. Jag ser det här mer som en pandemipeng än något annat, det går inte att vrida tillbaka klockan till 2019.

Hon konstaterar att belastningen på Arbetsförmedlingen är fortsatt tuff, men att man lämnat den mest akuta fasen när det gäller inskrivningar av nya arbetssökande. I stället har de anställda nu fått ta tag i sådant som blev liggande under våren.

– Trycket är fortfarande högt, även om det har förändrats. Under våren var det mycket vi inte hann med och nu kommer det ikapp oss, utan att vi hunnit få någon återhämtning. Man kan jobba i ett krisläge under korta perioder, men inte permanent, och just nu ser vi inte någon lättnad.

I budgeten föreslås också Arbetsförmedlingen få ytterligare en miljard kronor för att öka antalet deltagare i upphandlade matchningstjänster, som är en del i Arbetsförmedlingens omställning.

– Det är också något som kommer att kräva personal. Sedan tycker jag att det är väldigt viktigt att man ser till att följa upp hur leverantörerna klarar sitt uppdrag. Satsar man så mycket pengar måste man också följa upp resultaten ordentligt, säger Åsa Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA