Tackar för tio års samarbete

COLOMBIA2012-05-29

ST mångåriga stöd till det colombianska kvinnonätverket IMP har bidragit till att ge Colombias kvinnor en starkare röst. Det sade Angela Cerón från IMP när hon besökte förbundets kongress.

Angela Cerón berättade för kongressdelegaterna hur IMP arbetat för att synliggöra övergreppen mot kvinnor under den långa väpnade konflikten i landet. IMP har bland annat stöttat kvinnor som drivit rättsprocesser som genomförs enligt en speciell lag om nationell försoning.

– Men ännu har inte en enda paramilitär erkänt något övergrepp, säger Angela Cerón till Publikt.

Det har fått till följd att de drabbade kvinnorna endast kunnat få en mindre ersättning för våld eller markstölder.

– Lagen har inte fungerat. Men vi har deltagit i processen och kommit med våra synpunkter, och har på så sätt synliggjort att vi har en straffrihet.

Under senare år har IMP i allt större utsträckning drivit kvinnofrågor på ett bredare plan och arbetat för att få in fler kvinnor i politiken. IMP-företrädare sitter nu i lokala politiska organ, och tillsammans med fyra andra kvinnoorganisationer ska IMP förhandla med regeringen om jämställdhetspolitiska frågor.

Mycket har hänt sedan en grupp colombianska kvinnor träffades för första gången i Stockholm 2001 och bildade sitt nätverk. IMP har blivit en nationell auktoritet som många lyssnar på, konstaterar Angela Cerón.

STs samarbete med IMP har fått ekonomiskt stöd från Sida. Men, som Publikt tidigare rapporterat, har det stödet nu upphört, eftersom Sida bedömer att IMP nu kan klara verksamheten på egen hand.

Men enligt Angela Cerón innebär beslutet ett hårt finansiellt slag.

– Vi kommer inte att kunna stå på egna ben ekonomiskt. Vi försöker hitta resurser från andra organisationer.

Men det politiska stödet är viktigare än det ekonomiska, anser hon. Och det bland annat därför att säkerhetsläget för kvinnoaktivisterna blir påtagligt bättre när terrorgrupper inser att de har omvärldens ögon på sig.

– Och de internationella kontakterna kan också vara viktigt i förhandlingssituationer. Därför hoppas vi på stöd från ST även i fortsättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA