Tar ensam emot drogpåverkade

SIS2011-11-08

När Gilda Cordova Osorio tar emot kvinnor till tvångsvård är hon ofta ensam anställd i lokalen. På avdelningen kan det redan finnas tre–fyra andra klienter. »Det är klart att jag är orolig«, säger hon.

Gilda Cordova Osorioär behandlingsassistent på avdelningen för missbrukande kvinnor vid Rebeckahemmet på Färingsö utanför Stockholm. När hon arbetar natt på intagningsenheten möter hon de kvinnor som polisen kör dit och som ska vårdas enligt lagen om vård av missbrukare.

– Praktiskt taget alla är drogpåverkade när de kommer. Och väldigt många har även psykiska problem, berättar hon.

Gilda Cordova Osorio har ännu aldrig råkat ut för någon allvarlig incident. Men oron finns där hela tiden.

– Det har nästan blivit som en rutin att vara orolig.

»Det kan hända saker snabbt«

Gildas man Eduardo Mejia arbetar också på Rebecka, men på en ungdomsavdelning. Båda är fackligt aktiva. De tycker att ensamarbete inte borde få förekomma på avdelningarna.

– Det är ett riskarbete, säger Eduardo Mejia. Det kan hända saker snabbt om en persons medicinering inte fungerar eller om någon fått ett negativt besked.

Rebeckahemmet har en policy som anger att ensamarbete inte ska förekomma på avdelningarna. Men det räknas inte som ensamarbete om man har möjlighet att larma kolleger som arbetar på andra avdelningar. Gilda Cordova Osorio kan få hjälp från motivationsavdelningen som ligger två – låsta – dörrar bort.

– Men det tar ett par minuter innan de är på plats, och om man behöver hjälp kan det handla om sekunder.

Lätt för klient att ta larmet

Dessutom är det inte säkert att man kan larma, säger hon och visar hur hon brukar ha larmtelefonen hängande utanpå tröjans halslinning. Den ska vara lättåtkomlig, men det är då också lätt för en aggressiv klient att slita åt sig den.

Gilda Cordova Osorio berättar att hon begärt förstärkning flera gånger när hon varit ensam med fler än tre klienter. Men ledningens svar har varit att de gjort en annan bedömning.

Eduardo Mejia ser ändå tecken på positiva förändringar. Rebeckahemmet har en ny institutionschef som har dragit igång ett systematiskt arbetsmiljöarbete, arbetsplatsträffar och möten för hela personalgruppen.

– Jag är optimistisk, men vi måste komma överens om vad ensamarbete är och vi måste göra noggranna riskbedömningar. 

Gilda Cordova Osorio.
Bild: Sören Fröberg
Gilda Cordova Osorio.
Eduardo Mejia.
Bild: Sören Fröberg
Eduardo Mejia.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA