TCO anser att dialog gett resultat

CORONA2020-04-15

”Vi har valt dialogen som väg och vi ser att det har burit frukt”, skriver TCOs ordförande Therese Svanström i en debattartikel. Hon konstaterar att svensk arbetsmarknad befinner sig i en svår situation, men anser att det politiska samtalsklimatet är mycket gott.

Therese Svanström beskriver i Svenska Dagbladet hur hon och andra företrädare för TCO under den senaste tiden haft en mängd möten och kontakter med regering, samarbetspartier och opposition, för att hantera den mycket svåra situation som svensk arbetsmarknad befinner sig i just nu. TCOs medlemsförbund har enligt artikeln varit viktiga parter i de samtal som förts inom olika samhällssektorer för att begränsa pandemin och begränsa pandemins verkningar på ekonomin och arbetsmarknaden:

”Vi har agerat för att bredda stödet till fler branscher och för att hitta lösningar för de som inte omfattas. Dessutom utgör många av de satsningar på utbildning som vi också har varit med och drivit fram direkt eller indirekt satsningar på företag genom att de finansierar kompetensutveckling och underlättar företagens kompetensförsörjning”, skriver Therese Svanström.

TCO vill att stödet ska vara effektivt, reversibelt samt strukturellt riktigt, och ge positiva effekter även på sikt. Verksamheter som redan innan hade problem med lönsamheten ska inte hållas under armarna och tillfälliga subventioner får inte förvandlas till permanenta branschstöd. Alla sådana insatser bör ha tydliga sista-datum, skriver Therese Svanström.

TCOs ordförande anser att det samtalsklimat som råder just nu är det bästa på mycket länge, och tror att det beror på att det finns en djup förståelse om att det bara är tillsammans som vi kan klara den svåra situation landet befinner sig i:

”När det handlar om att påverka politiska beslut kan man gå tillväga på olika sätt. Ibland krävs det bred opinionsbildning. Ibland kan det räcka med ett möte. Olika organisationer jobbar på olika sätt. Vi har valt dialogen som väg och att komma med konstruktiva förslag på de problem som vi menar är mest akuta just nu. Och vi ser att det har burit frukt”, skriver hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA