TCO dömer ut rapport från IFAU

TCO2013-06-18

TCOs Göran Zettergren och Roger Mörtvik sågar en forskningsrapport om påstått positiva effekter av sämre a-kassa och sänkt skatt.

Enligt rapporten från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har löneutvecklingen blivit långsammare på grund av regeringens jobbskatteavdrag och de ändrade reglerna i a-kassan. Rapporten bekräftar den teoretiska utgångspunkten att lägre skatt och sämre a-kassa stimulerar till ett högre arbetsutbud och håller tillbaka löneutvecklingen.

TCOs chefsekonom Göran Zettergren och samhällspolitiske chef Roger Mörtvik dömer i en gemensam debattartikel ut de slutsatser som dras i IFAU-rapporten:

”Vi har granskat studien och också haft viss kontakt med författarna, utan att få några begripliga svar på våra frågor. Detta är problematiskt, då studien enligt vår bedömning har så stora brister att det överhuvudtaget inte går att dra de slutsatser som forskarna gör”, skriver de två i Svenska Dagbladet, SvD.

Enligt TCOs chefstjänstemän ger inte det datamaterial som IFAU hänvisar till underlag för de slutsatser som dras. Det är bara en liten minoritet av dem institutet hänvisar till i sitt underlag vars incitament i verkligheten kan antas påverkas av den förändrade arbetslöshetsförsäkringen, menar Roger Mörtvik och Göran Zettergren.

”Ändå är vår allvarligaste invändning mot forskarnas slutsatser att man inte tar någon hänsyn vare sig till produktivitetsutvecklingen i ekonomin eller till den effekt som hela den finansiella krisen haft på lönebildningen. Detta är uppseendeväckande då produktivitetsutvecklingen är helt avgörande för löneutvecklingen även i den teoretiska modell som studien bygger på”, skriver de.

Det är anmärkningsvärt att rapporten uppvisar så tydliga brister, anser Roger Mörtvik och Göran Zettergren:

”Vår bedömning är att rapporten inte håller måttet. Studien har i själva verket så allvarliga brister att det är märkligt att den har lyckats passera den akademiska granskningsprocessen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA