TCO-förbund skriver till Miljöpartiet

LÖNER2006-05-24
”Vi ser fram emot att ni tar ert ansvar”. Det skriver TCOs ordförande Sture Nordh tillsammans med ordförandena för sju tjänstemannaförbund i ett gemensamt brev till Miljöpartiet.

TCO har fått brev från Miljöpartiets språkrör med budskapet att det behövs ett ”handslag för jämställda löner i offentlig sektor”.

”Vi konstaterar med glädje att Miljöpartiet de Gröna aktivt engagerar sig för en fråga som så länge engagerat kvinnor och män i våra förbund som verkar inom offentlig sektor”, skriver Sture Nordh i sitt svar, tillsammans med bland andra ST-ordföranden Annette Carnhede.

I brevet konstaterar de fackliga ordförandena att det finns stora och osakliga skillnader i lön mellan kvinnor och män både på den privata marknaden och inom offentlig sektor. Men det handlar inte bara om osakliga löneskillnader – det handlar också om att kvinnor är felavlönade i förhållande till det ansvar och den utbildning de har i relation till den övriga arbetsmarknaden, skriver de:

”Vi ser fram emot att ni tar ert ansvar för att bidra till en förändring där ni genom era representanter har det yttersta arbetsgivaransvaret som politiker i stat, kommun och landsting.”

Brevet till Miljöpartiet är undertecknat också av Eva Nordmark, SKTF, Anna-Karin Eklund,  Vårdförbundet, Eva-Lis Preisz, Lärarförbundet, Jan Karlsen, Polisförbundet, Håkan Rosenqvist, Försvarsförbundet, och Björn Hartvigsson, Tull-Kust.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.