TCO: Jobbgarantin kräver mer resurser

JOBB2007-02-06

Den nya jobb- och utvecklingsgarantin för arbetslösa kan bli bra, men då måste statsmakterna skjuta till mer resurser, anser TCO.

Den fackliga centralorganisationen TCO kommenterar en promemoria som ännu inte formellt är ett regeringsförslag, men som skickats på remiss från Regeringskansliet. Förslaget innebär bland annat att a-kassa får betalas ut i högst 300 dagar, att en jobb- och utvecklingsgaranti ersätter aktivitetsgarantin och att arbetslösa från första dagen måste söka jobb över hela landet och hela arbetsmarknaden.

Statsfinanserna avgör

Ett förslag om hur jobb- och utvecklingsgarantin ska se ut kommer i vår, men TCO varnar i förväg för att snålheten ska bedra visheten. Farhågor har väckts av formuleringen att resurser ska tillföras »utifrån det statsfinansiella läget«, samtidigt som regeringen redan dragit ned på arbetsmarknadsutbildningarna.

Enligt TCO bör alla som fortfarande är utan arbete när a-kassedagarna är slut ha rätt att delta i garantin och få ut de 65 procent av tidigare lön som ersättningsnivån ligger på.

Promemorian föreslår att tid i arbetsmarknadsutbildning eller andra aktiviteter som ersätts med aktivitetsersättning ska räknas in i de 300 a-kassedagarna. Det vänder sig TCO emot, eftersom det kan leda till att arbetslösa tackar nej till utbildningar som de kanske behöver på lite sikt.

Däremot accepterar TCO att kraven skärps på arbetssökande genom att man tar bort rätten att enbart söka inom sitt närområde och sitt yrke de första 100 dagarna utan arbete. Men arbetslösa ska ges en chans att söka inom sitt yrke innan de blir anvisade att söka jobb med lägre utbildningskrav, anser facket. Och man måste få rimlig tid på sig för en flytt innan man förlorar ersättningen.

Regeringen förbereder också regler som ska precisera vad som krävs för att man ska anses vara aktivt arbetssökande. Det är bra med ett förtydligande, anser TCO, och det behöver också bli lättare att överklaga. Men det är inte rimligt att på förhand bestämma hur många jobb var och en ska söka, ett förslag som luftats av företrädare för den borgerliga alliansen.

Arbetsgivarverket positivt

Arbetsgivarverket är positivt till förslagen i promemorian. Verket vill dessutom ta bort den förordning som tvingar statliga myndigheter att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen.

Britt-Marie Grahn, kontorschef på arbetsförmedlingen i Gävle, bedömer att slopandet av 100-dagarsregeln inte får så stor betydelse.

– Redan nu ska vi göra en bedömning om »ekvationen går ihop«. Om en sökande har en yrkesinriktning som inte är efterfrågad där man bor måste man från första början söka inom ett vidare område. Och vi rekommenderar alltid folk att söka brett både geografiskt och yrkesmässigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA