TCO kräver storsatsning mot krisen

EKONOMI2009-03-17

Regeringen använder ”Bushmetoden” mot den ekonomiska krisen – man gör lite, men inbillar sig att man storsatsar. Reinfeldt bör byta till ”Obamametoden” med stora offentliga stimulanser, anser TCO-företrädare.

Förr eller senare kommer Sverige att ta sig ur krisen, men samhällskostnaden blir stor om man gör det på fel sätt. Det skriver Roger Mörtvik, TCOs samhällspolitiske chef, och Roland Spånt, TCOs chefsekonom, i en debattartikel i Aftonbladet. USAs förre president George W Bush försökte med skattesänkningar till företag och hushåll, men misslyckades helt.

Regeringen Reinfeldt är inne på samma spår. Skattesänkningarna är dyra och ger små effekter på jobb och tillväxt, anser författarna. Om man i stället kombinerar stora satsningar på offentliga verksamheter och byggande med investeringar i energisparande och infrastruktur får man ut betydligt mer av varje satsad krona.

En viktig poäng är att den sortens satsningar inte ”läcker ut” i ökat sparande eller import i så stor utsträckning. Ett konkret förslag är att satsa på kommunerna så att de kan behålla personal och kvalitet på välfärdstjänsterna.

TCO-företrädarna påminner också om att Sverige numera har den sämsta ersättningen vid arbetslöshet bland Nordens länder. En följd av det är att människor som är rädda att mista jobbet försöker spara pengar för att klara sig vid en uppsägning. Och en minskad konsumtion fördjupar lågkonjunkturen.

Nya siffror från SCB, Statistiska centralbyrån, bekräftar att konsumtionen minskar, samtidigt som sparandet når rekordnivåer. Under fjärde kvartalet 2008 sjönk hushållens konsumtion med drygt tre procent, trots att den disponibla inkomsten ökade. I stället har sparandet ökat till 7,4 procent av inkomsten, en extrem siffra, enligt SCB.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har dock vid en träff med LO och TCO inför EUs vårtoppmöte senare i veckan gett beskedet att regeringen inte tänker höja a-kasseersättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA