TCO kräver tag mot ungas arbetslöshet

FACKLIGT2012-01-18
TCO kräver att regeringen tillsätter en nationell samordnare mot ungdomsarbetslösheten. Enligt Arbetsförmedlingen ökar antalet långtidsarbetslösa och antalet varsel.

Arbetsförmedlingens statistik tyder på en vikande arbetsmarknad och stigande arbetslöshet. Ungdomsarbetslösheten är i stort sett oförändrat jämfört med för ett år sedan, men TCO varnar för att den kommer att öka. Antalet öppet arbetslösa i åldern 16-24 år är nu knappt 36 000. Tillsammans med sökande i program var i december mer än 93 000 unga arbetssökande. Av 30 000 nyinskrivna vid förmedlingen i december var 9 000 under 25 år.

”Det blir bara svårare och svårare för unga att få jobb. Läget har varit allvarligt i flera år och nu måste samhället kavla upp ärmarna och ge de unga framtidstro”, kommenterar TCO-ordföranden Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

TCO vill att regeringen ska tillsätta en nationell samordnare mot ungdomsarbetslösheten. Samordnaren ska samordna insatser från skolan, kommunerna, arbetsförmedlingen och högskolan, men också rådgöra med arbetsmarknadens parter om gemensamma ansträngningar.

”Lösningen på de ungas problem ligger bara delvis i marknadens händer. Men bristande utbildning kan bara politiken rätta till. Den höga arbetslösheten är ett resursslöseri som drabbar enskilda och samhället”, anser Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.