TCO kräver tag mot ungas arbetslöshet

FACKLIGT2012-01-18

TCO kräver att regeringen tillsätter en nationell samordnare mot ungdomsarbetslösheten. Enligt Arbetsförmedlingen ökar antalet långtidsarbetslösa och antalet varsel.

Arbetsförmedlingens statistik tyder på en vikande arbetsmarknad och stigande arbetslöshet. Ungdomsarbetslösheten är i stort sett oförändrat jämfört med för ett år sedan, men TCO varnar för att den kommer att öka. Antalet öppet arbetslösa i åldern 16-24 år är nu knappt 36 000. Tillsammans med sökande i program var i december mer än 93 000 unga arbetssökande. Av 30 000 nyinskrivna vid förmedlingen i december var 9 000 under 25 år.

”Det blir bara svårare och svårare för unga att få jobb. Läget har varit allvarligt i flera år och nu måste samhället kavla upp ärmarna och ge de unga framtidstro”, kommenterar TCO-ordföranden Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

TCO vill att regeringen ska tillsätta en nationell samordnare mot ungdomsarbetslösheten. Samordnaren ska samordna insatser från skolan, kommunerna, arbetsförmedlingen och högskolan, men också rådgöra med arbetsmarknadens parter om gemensamma ansträngningar.

”Lösningen på de ungas problem ligger bara delvis i marknadens händer. Men bristande utbildning kan bara politiken rätta till. Den höga arbetslösheten är ett resursslöseri som drabbar enskilda och samhället”, anser Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA