TCO kräver tydligare Riksbank

EKONOMI2013-02-19

Tiotusentals människor har i onödan blivit arbetslösa beroende på en felaktig penningpolitik. Det hävdar TCO-cheferna Göran Zettergren och Roger Mörtvik i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

TCOs chefsekonom Göran Zettergren och samhällspolitiske chef Roger Mörtvik konstaterar i sin debattartikel att oenigheten om penningpolitiken i Riksbankens direktion blir allt djupare. Majoriteten ser utvecklingen av huspriser och hushållens skuldsättning som skäl för att föra en stramare penningpolitik, medan minoriteten förespråkar en mer expansiv politik. Enligt TCO är styrräntan ett mycket trubbigt instrument att påverka hushållens stora skuldsättning, eftersom en hög ränta leder till onödigt hög arbetslöshet:

”Majoriteten av riksbanksdirektionen menar sannolikt att de inte kan föra en mer expansiv penningpolitik därför att politikerna inte har gjort sin del av hemläxan att motverka skuldsättningen. Inflationsmålet har därför underskridits flertalet år och tiotusentals personer har blivit arbetslösa i onödan.”

Skillnaden i synsätt i direktionen beror enligt debattartikeln inte bara på olika bedömningar av det ekonomiska läget utan visar på en klyfta i synen på Riksbankens uppdrag. Riksdagen har abdikerat från sitt ansvar för Riksbankens arbete, och det demokratiska inflytandet över penningpolitiken och det politiska ansvarsutkrävandet är mycket svagt, anser TCO-cheferna.

”Den situation som uppstått i Riksbankens direktion visar att uppdraget är för diffust och tillsättningen av ledamöter i direktionen avgörande för hur penningpolitiken förs. Just därför bör inte tillsättningen av Riksbankens direktionsledamöter ske utan transparens och i slutna rum som hittills. Det behövs tydliga kriterier och en öppen redovisning av kandidaters syn på penningpolitiken.”

Göran Zettergren och Roger Mörtvik föreslår att utnämning av en ny ledamot av riksbanksdirektionen bör föregås av en öppen utfrågning i riksdagens finansutskott av kandidaterna, som i första hand bör hämtas från riksdagen:

”Riksbanken bör ges ett betydligt tydligare politiskt och demokratiskt förankrat uppdrag. Detta behöver förtydligas med ett uttalat ansvar för stabiliseringspolitiken och ett kompletterande sysselsättningsmål. Det behövs helt enkelt ett regelverk kring Riksbanken som gör att väljarna ges möjlighet att utkräva ansvar.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA