TCO kritiskt till att las ändras

FACKLIGT2007-01-30

TCO riktar skarp kritik mot regeringens förslag till förändringar av Lagen om anställningsskydd, Las. Förslagen ökar otryggheten på arbetsmarknaden, anser TCO.

TCO vänder sig emot att anställningsskyddet för äldre arbetstagare försämras. Regeringen vill ta bort den regel som tidigare gett anställda över 45 år ett extra skydd i samband med turordningsberäkning enligt las. Enligt regeringen är den bestämmelsen åldersdiskriminerande.

– En ökad otrygghet i anställningen för löntagarna kan i sin tur bidra till att försvaga Sveriges förmåga att möta den globala konkurrensen, säger TCO-ordföranden Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Enligt Sture Nordh drabbar förslagen om ändringar i las, kombinerat med försämringarna i a-kassan, särskilt kvinnor. Att vissa av förslagen är positiva ur ett jämställdhetsperspektiv, till exempel det som gäller vikariers anställningsskydd, uppväger inte detta:

– TCO kan därför inte acceptera flertalet av regeringens förslag eftersom ökad jämställdhet i arbetslivet i såväl offentlig som privat sektor alltid är en prioriterad fråga.

TCO ser positivt på vissa av regeringens förslag, till exempel att anställda med särskilt anställningsstöd ska omfattas av las. Enligt Sture Nordh har TCO förståelse för att visstidsanställningar behövs på en flexibel arbetsmarknad, men TCO kräver att förslaget arbetas om.

En provanställning, kombinerad med olika former av visstidsanställningar, bör till exempel sammantaget aldrig få vara längre än högst 36 månader under en femårsperiod utan att övergå i en tillsvidareanställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA