TCO starkt emot studieavgifter

HÖGSKOLAN2014-05-28
”Privat finansiering” får inte innebära avgifter för studenterna! Det skriver TCOs ordförande Eva Nordmark med eftertryck i en replik till universitetskanslern Lars Haikola.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kommenterar TCO-ordföranden Eva Nordmark ett debattinlägg från Lars Haikola. Hon instämmer i stora delar av universitetskanslerns analys att de svenska satsningarna i högskolan i huvudsak gått till forskningen, och att det behövs ett lyft för undervisningen. TCO har i årliga undersökningar mellan 2009 och 2013 visat att ungefär hälften av studenterna får miniminivån på nio timmars undervisning i veckan och dessutom ofta i stora grupper, konstaterar Eva Nordmark.

”Det behövs fortsatta kvalitetssatsningar och dessutom fler utbildningsplatser för att möta det rekordstora antalet sökande och klara de stora rekryteringsbehoven”, skriver hon.

Däremot är hon bekymrad över de lösningar som Lars Haikola antyder. TCO avfärdar inte extern finansiering, men om privat finansiering innebär studieavgifter anser TCO att det vore helt fel väg att gå.

”Sverige är närmast unikt i att ha lyckats skapa ett internationellt framstående högskolesystem utan direkt privat finansiering. Det är något vi ska vara stolta över och utveckla”, skriver Eva Nordmark.

Hon jämför med situationen i Storbritannien, där studieavgifter inte visat sig ge höjd kvalitet på utbildningen, och USA, där många ungdomar med medelklassbakgrund stängs ute från högre studier.

”I en global ekonomi med knivskarp konkurrens är satsningar på den högre utbildningen helt avgörande för tillväxt och välstånd i vårt land. I Sverige ska alla få möjlighet att göra sin utbildningsresa och forma sina livsdrömmar”, skriver Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.