Vill se mer privat kapital i högskolan

HÖGSKOLAN2014-05-27
Staten snålar inte med resurser till högskolan, men fokus ligger på forskning. En satsning på själva utbildningen kräver bredare finansiering från både privata och offentliga intressen, anser universitetskansler Lars Haikola.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver universitetskanslerLars Haikola att den svenska högskolan håller en generellt sett hög kvalitet. Universitetskanslersämbetets, UKÄ, årsrapport visar bland annat att fler studenter studerar i program med yrkesinriktning, fler väljer att börja studera tidigare i livet, fler av lärarna är disputerade och doktoranderna har fått tryggare ekonomiska förutsättningar.

”Den här utvecklingen ligger i linje med statsmaktens intentioner. Sverige styr mot tidigare studiestarter och det internationella utbytet ökar igen. Men årsrapporten innehåller också siffror som visar på utmaningar för den svenska högre utbildningen”, skriver Lars Haikola.

I en internationell jämförelse håller Sverige på att halka efter när det gäller eftergymnasial utbildning och forskning. Sverige ligger precis över OECD-snittet på en 12e plats – två platser ner sedan 2009. Också när det gäller andelen unga mellan 25 och 34 år med minst treårig högskoleutbildning har Sverige tappat två placeringar sedan 2005 i jämförelse med andra OECD-länder.

”Det handlar inte om att den svenska staten är njugg gentemot högskolan. Det är bara det att många andra länder lägger mer pengar på högre utbildning i den hårdnande globala konkurrensen, medan Sverige väljer att satsa på forskning. Det är få länder som gjort så omfattande satsningar inom forskningsområdet. Men det är dags att satsa på utbildningen”, skriver Lars Haikola.

Universitetskanslern har nyligen utsetts till regeringens särskilde utredare för att se över utbildningsutbudet. Han skriver i sin debattartikel att han tror att det behövs en annan arbetsfördelning än i dag:

”En diskussion om breddad finansiering av den högre utbildningen är också ofrånkomlig på sikt. Fler intressenter, privata och offentliga, måste ta ansvar”, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.