TCO vill ha höjda tak i socialförsäkringarna

SOCIALFÖRSÄKRINGAR 2019-05-15

En vanlig medelinkomsttagare kan drabbas mycket hårt ekonomiskt vid sjukdom eller arbetslöshet. Taken i de allmänna försäkringarna gör att ersättningen inte motsvarar inkomstbortfallet, konstaterar TCO i en ny rapport.

I rapporten ger TCO exempel på vad som händer om någon blir sjuk eller arbetslös. En ensamstående person med två barn med en månadsinkomst på 35 000 tappar sammanlagt mer än 12 000 kronor per månad om hen blir av med jobbet. A-kassan räcker inte för att täcka de dagliga levnadsomkostnaderna. Om hen blir sjuk blir ersättningen nästan 10 000 kronor mindre per månad.

Också en tvåbarnsfamilj, där båda föräldrarna arbetar, drabbas hårt vid arbetslöshet eller sjukdom. Inkomstbortfallet blir i storleksordningen 10 000 kronor per månad, enligt TCOs beräkningar.

De allra flesta får en betydligt lägre ersättning från de allmänna försäkringarna än den lön man är van vid att få varje månad. Det blir svårt att klara sin ekonomi på den lägre nivån eftersom utgifterna följt den inkomst som man har vant sig vid att få. Om man inte hittar någon annan lösning kanske man måste sälja bilen eller flytta, konstaterar TCO i rapporten.

Taket i de allmänna socialförsäkringarna har inte följt med löneutvecklingen. Enligt reglerna för sjukförsäkringen kan den som blir sjukskriven få ersättning med högst 80 procent av inkomsten. Men taket är på 31 000 kronor i månaden vilket gör att den som tjänar mer inte får ut 80 procent, skriver TCO.

Den genomsnittliga månadslönen för en heltidsanställd var enligt Statistiska Centralbyrån 33 700 kronor under 2017. Taket för föräldrapenningen är 29 700 kronor per månad och a-kassan är högst 20 000 kronor per månad under de första 100 dagarna.

När de allmänna försäkringarnas skydd urholkats har parterna på arbetsmarknaden avtalat om olika former av inkomstförsäkringar och skydd vid arbetslöshet genom kollektivavtal. 97 procent av TCOs 1,1 miljoner medlemmar omfattas av inkomstförsäkringar, och 87 procent av LO-medlemmarna.

TCOs granskning visar att det finns tak för högsta försäkrade inkomst även i en del av kollektivavtalens försäkringar, men de taken är betydlig högre än taken i de allmänna försäkringarna och påverkar inte lika många.

”Staten måste ta ett större ansvar för sin del och rusta upp de offentliga trygghetssystemen. Taken måste höjas och räknas upp i takt med lönerna. Politiska beslutsfattare måste också förstå att försvagningar av partssystemet, till exempel genom inblandning i lönebildningen eller ändringar i bärande delar av arbetsrätten, i förlängningen även hotar de kompletterande trygghetssystemen”, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i sitt förord till rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA