Annons:

TCO välkomnar budgetförslag

SJUKFÖRSÄKRING2021-09-10

TCO välkomnar regeringens initiativ till att förändra sjukförsäkringen. TCO har länge krävt en höjning av taket i sjukförsäkringen och förväntar sig nu ett brett riksdagsstöd för förslaget.

Regeringens förslag i den kommande höstbudgeten innehåller bland annat ett höjt tak i sjukförsäkringen, från åtta till tio prisbasbelopp. Regeringen föreslår också att det ska bli möjligt för fler att fullfölja sin rehabilitering även om de når dag 365 och ändrade regler för bedömningen av äldres arbetsförmåga.

”Att taket i sjukförsäkringen höjs är mycket välkommet och något som TCO länge har efterfrågat. Genom att taket höjs blir sjukförsäkringen den inkomstbortfallsförsäkring som den är tänkt att vara också för de breda tjänstemannagrupperna. Det i sin tur är viktigt för försäkringens legitimitet”, understryker TCO-ordföranden Therese Svanström i ett pressmeddelande.

Höjningen från åtta till tio prisbasbelopp innebär enligt pressmeddelandet att den som tjänar som medianlönen 32 400 kronor per månad får 800 kronor mer före skatt i sjukpenning varje månad. För den som har en månadslön på 35 000 kronor innebär det höjda taket knappt 3 000 kronor mer i månaden. För alla som tjänar mer än 39 000 kronor i månaden ger det höjda taket cirka 6 000 kronor mer i månaden.

Också förslagen om förlängd rehabilitering efter dag 365 och ändrade bedömningsregler för äldres arbetsförmåga får tummen upp av TCO:

”Det innebär att fler som blir sjukskrivna ges en möjlighet att komma tillbaka till sitt arbete där kompetens och erfarenhet kan tas tillvara. Idag är det alltför många tjänstemän som tvingar avbryta sin rehabilitering i förväg trots att de är på väg tillbaka. Det är orimligt både för den enskilde och för samhället som går miste om värdefull kompetens”, kommenterar Therese Svanström förslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA