TCO välkomnar budgetförslag

SJUKFÖRSÄKRING2021-09-10
TCO välkomnar regeringens initiativ till att förändra sjukförsäkringen. TCO har länge krävt en höjning av taket i sjukförsäkringen och förväntar sig nu ett brett riksdagsstöd för förslaget.

Regeringens förslag i den kommande höstbudgeten innehåller bland annat ett höjt tak i sjukförsäkringen, från åtta till tio prisbasbelopp. Regeringen föreslår också att det ska bli möjligt för fler att fullfölja sin rehabilitering även om de når dag 365 och ändrade regler för bedömningen av äldres arbetsförmåga.

”Att taket i sjukförsäkringen höjs är mycket välkommet och något som TCO länge har efterfrågat. Genom att taket höjs blir sjukförsäkringen den inkomstbortfallsförsäkring som den är tänkt att vara också för de breda tjänstemannagrupperna. Det i sin tur är viktigt för försäkringens legitimitet”, understryker TCO-ordföranden Therese Svanström i ett pressmeddelande.

Höjningen från åtta till tio prisbasbelopp innebär enligt pressmeddelandet att den som tjänar som medianlönen 32 400 kronor per månad får 800 kronor mer före skatt i sjukpenning varje månad. För den som har en månadslön på 35 000 kronor innebär det höjda taket knappt 3 000 kronor mer i månaden. För alla som tjänar mer än 39 000 kronor i månaden ger det höjda taket cirka 6 000 kronor mer i månaden.

Också förslagen om förlängd rehabilitering efter dag 365 och ändrade bedömningsregler för äldres arbetsförmåga får tummen upp av TCO:

”Det innebär att fler som blir sjukskrivna ges en möjlighet att komma tillbaka till sitt arbete där kompetens och erfarenhet kan tas tillvara. Idag är det alltför många tjänstemän som tvingar avbryta sin rehabilitering i förväg trots att de är på väg tillbaka. Det är orimligt både för den enskilde och för samhället som går miste om värdefull kompetens”, kommenterar Therese Svanström förslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.