Fler slår i taket i sjukförsäkringen

SJUKFÖRSÄKRING2020-06-17
Försäkringskassan bekräftar i en analys att allt fler sjukförsäkrade får ut en mindre andel av sin inkomst i sjukpenning. Var tredje kvinna och mer än varannan man slår i taket på 31 530 kronor i månadslön i sjukförsäkringen.

Den del av arbetsinkomsten som är försäkrad i socialförsäkringen har minskat över tid, konstaterar Försäkringskassan i en studie. Bara två av tre kvinnor och mindre än varannan man har hela inkomsten sjukpenningförsäkrad. Enligt Försäkringskassan blir kompensationsnivåerna lägre för allt fler, eftersom löneutvecklingen är starkare än inflationen, som i sin tur styr prisbasbeloppet och inkomsttaken.

”Att det finns ett tak för hur mycket man kan få i kompensation från socialförsäkringen känner säkert många till. Över tid har antalet personer som slår i taket ökat. Vi ser också en tydlig genusaspekt där fler män än kvinnor har arbetsinkomster som är oförsäkrade i den allmänna sjukförsäkringen, i och med att män i genomsnitt tjänar mer än kvinnor”, konstaterar rapportförfattaren Ulrik Lidwall i ett pressmeddelande.

Sedan början av 2000-talet har andelen personer med arbetsinkomst över inkomsttaket ökat från 30 procent till över 50 procent bland män och från 10 till över 30 procent bland kvinnor. Den faktiska kompensationen är omkring 50 procent för den som har en månadslön på 45 000 kronor, att jämföra med 80 procent för inkomster under taket.

”Om skillnaden blir för stor mellan förväntningen på socialförsäkringen, och hur den faktiska kompensationsgraden ser ut, så kan det naturligtvis leda till ett missnöje bland de försäkrade och på sikt utmana tilliten till systemet”, påpekar Ulrik Lidwall i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.