TCO vill ha utbildningsgaranti

ARBETSMARKNAD2014-05-06

TCO vill införa en utbildningsgaranti för arbetslösa ungdomar. Därmed ska unga mellan 18 och 24 år kunna få studiestöd för att skaffa sig gymnasiekompetens.

Mer än åtta av tio unga arbetslösa i Sverige står i dag utan a-kassa, enligt statistik som TCO tagit fram med hjälp av Arbetsförmedlingen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. De är i stället hänvisade till försörjningsstöd från kommunen eller annan hjälp. Därför föreslår TCO en utbildningsgaranti med studiestöd för arbetslösa ungdomar som ska ge dem möjlighet att skaffa sig gymnasiekompetens.

”Det är inte rimligt att så många unga arbetslösa hamnar i kommunens socialtjänst och försörjningsstöd i stället för att få ett bra stöd via arbetslöshetsförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken”, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

TCO föreslår också en helt reformerad arbetslöshetsförsäkring. Alla som har trätt in på arbetsmarknaden ska ha rätt till den grundläggande ersättningen på upp till 7 000 kronor i månaden. Samtidigt ska arbetsvillkoren i a-kassan mildras så att fler som är i början av arbetslivet omfattas och slipper vara beroende av bidrag från kommunerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA