TCO vill ha utbildningsgaranti

ARBETSMARKNAD2014-05-06
TCO vill införa en utbildningsgaranti för arbetslösa ungdomar. Därmed ska unga mellan 18 och 24 år kunna få studiestöd för att skaffa sig gymnasiekompetens.

Mer än åtta av tio unga arbetslösa i Sverige står i dag utan a-kassa, enligt statistik som TCO tagit fram med hjälp av Arbetsförmedlingen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. De är i stället hänvisade till försörjningsstöd från kommunen eller annan hjälp. Därför föreslår TCO en utbildningsgaranti med studiestöd för arbetslösa ungdomar som ska ge dem möjlighet att skaffa sig gymnasiekompetens.

”Det är inte rimligt att så många unga arbetslösa hamnar i kommunens socialtjänst och försörjningsstöd i stället för att få ett bra stöd via arbetslöshetsförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken”, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

TCO föreslår också en helt reformerad arbetslöshetsförsäkring. Alla som har trätt in på arbetsmarknaden ska ha rätt till den grundläggande ersättningen på upp till 7 000 kronor i månaden. Samtidigt ska arbetsvillkoren i a-kassan mildras så att fler som är i början av arbetslivet omfattas och slipper vara beroende av bidrag från kommunerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.