Teknikföretagen lämnar industriavtalet

AVTALSRÖRELSEN2010-04-29

Teknikföretagen har sagt upp industriavtalet. De anser att flera parter på arbetsmarknaden inte respekterat industrin som normbildare i årets avtalsrörelse.

Teknikföretagen är den största av arbetsgivarorganisationerna på industriområdet. När Teknikföretagen nu säger upp industriavtalet rycks grunden för avtalet undan. Industriavtalet träffades 1997 mellan arbetsgivarorganisationerna på industriområdet och fackförbunden IF Metall, Pappers, GS, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

”Förtroendet för avtalet, dess grunder och därmed dess institutioner anser vi förbrukat. För att industrins parter på ett trovärdigt och seriöst sätt ska kunna ta ett gemensamt ansvar för lönebildningen på vår del av arbetsmarknaden fordras ett nytt arbetssätt”, skriver Teknikföretagen i sin uppsägning av avtalet, riktat till de tre fackliga motparterna fackförbunden IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Avtalet har sex månaders uppsägningstid, varför det alltså kommer att sluta gälla för Teknikföretagens område den 31 oktober.

”Ett av de två viktiga syftena med Industriavtalet – att främja industrins konkurrenskraft – har inte varit utgångsläget för avtalsförhandlingarna inom industrin. Facken inom industrin har accepterat att Industriavtalet institutionaliserats om från att vara normbildande på sina egna villkor, till att vara verktyg för inhemskt skyddade sektorers löneanspråk. Denna utveckling startade redan vid förra avtalsrörelsen och accentuerades i år”, säger Teknikföretagens vd Anders Narvinger till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA