Tekniska problem hos flera myndigheter

IT-SÄKERHET2022-06-10
Tekniska problem hos Skatteverket drabbade i slutet av förra veckan personal och användare hos Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Valmyndigheten, rapporterar SVT.

Anledningen till att alla tre myndigheterna drabbades är att Skatteverket är värdmyndighet för Valmyndigheten, och att Skatteverket tidigare hade teknikgemenskap med Kronofogdemyndigheten. Därför ledde Skatteverkets tekniska problem till svårigheter också för de andra två myndigheterna, enligt SVT.

”Det var ett internt tekniskt fel som ställde till det och problemen varade från morgonen till runt 13-tiden”, säger Skatteverkets säkerhetschef Pär Rydlander till SVT.

De tekniska svårigheterna yttrade sig på olika sätt på de tre myndigheterna. På Kronofogdemyndigheten var det fortfarande möjligt för privatpersoner att via webben använda systemen, medan personalen hade stora problem att svara på frågor eftersom de inte kom åt sina interna program. På Valmyndigheten kom varken användarna eller personalen åt sina uppgifter.

Hos Skatteverket fungerade webben som vanligt, men också där uppger SVT att personalen hade svårt att komma åt de interna systemen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.