Tekniskt fel bakom Valmyndighetens webbkrasch

VALMYNDIGHETEN2018-09-10
I samband med valvakorna kraschade Valmyndighetens webbplats. Orsaken ska ha varit ett tekniskt fel. Myndighetens kanslichef utesluter att det rör sig om någon form av nätattack.

Att Valmyndighetens hemsida slocknade mitt under brinnande valvaka påverkade inte valresultatet. Det uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på sin hemsida.

Valresultatet skickas till Valmyndigheten och publiceras kontinuerligt på myndighetens webbplats i direkt anslutning till att rösträkningen sker. I samma stund går samma information ut till andra ställen, däribland medier, där den också publiceras direkt. Därför påverkas inte valresultatet alls av webbkraschen på Valmyndigheten, uppger MSB.

Kraschen berodde på ett tekniskt fel, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten. Ingen i personalen ska ha utsatts för någon form av yttre påverkan i anslutning till kraschen.

– Nej, vi har tack och lov inte fått ta emot några hot eller något sådant. Däremot är vi några som fick jobba lite längre än planerat och som inte har sovit jättemycket i natt, säger Anna Nyqvist.

Den exakta orsaken till att hemsidan kollapsade är under utredning, säger hon.

– Men det var ett tekniskt fel och inte en överbelastning på grund av en attack. Vi fortsätter analysera händelsen, säger Anna Nyqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.