Bild: Mostphotos

Valmyndigheten hade bytt ansvarig för it-driften

VALMYNDIGHETEN2018-09-11
Valmyndighetens hemsida kraschade mitt under valkvällen. Nu framkommer att man i år hade en ny huvudansvarig för it-driften, nämligen Skatteverket, rapporterar Sveriges Radio.

Sedan år 2000 har universitet- och högskolornas it-leverantör SUNET skött Valmyndighetens hemsida vid val, men i år hade Skatteverket för första gången ansvaret. 

Carl Sjöberg, it- och kommunikationschef på Valmyndigheten, säger till SR att han inte tror att det ligger bakom de problem som drabbade hemsidan under valkvällen, då val.se tidvis låg nere. Snarare tror han att det berodde på ökad trafik. 

– Vi tror att det kan vara en typ av trafik som vi inte var beredda på, fler och fler använder mobiler på ett sätt som man inte har gjort tidigare, säger Carl Sjöberg till Sveriges Radio.  

På en rak fråga från Sveriges Radio om myndigheten inte borde kunnat förutse det, svarade han: 

– Det kan man tycka, vi försökte hitta alla möjliga varianter, men det är för tidigt att gå in på om det var orsaken eller inte. 

Valmyndigheten betonar att rösträkningen inte påverkades av problemen på hemsidan.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.