Temporära regler i sjukförsäkringen förlängs

SJUKFÖRSÄKRINGEN2021-02-26

De tillfälliga regler i sjukförsäkringen som införts på grund av coronapandemin förlängs till 30 april, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Slopad karensdag, det vill säga att arbetstagare får ersättning av staten för den första dagen som de är hemma på grund av sjukdom, är en av de tillfälliga åtgärder som nu förlängs. Ersättningen ges med ett schablonbelopp om 810 kr.

Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har också enats om att förlänga ersättningen till egenföretagare för de första två veckorna, vilket innebär att även de får ersättning med ett schablonbelopp.

Samma sak gäller för den temporära regel som innebär att arbetsgivare kan få ersättning av staten för kostnader för en del av sjuklönen, i de fall då kostnaden är ovanligt hög till följd av pandemin.

”Åtgärderna syftar till att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården, stärka den ekonomiska tryggheten samt lindra konsekvenserna för arbetsgivare”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

De tillfälliga reglerna förlängs till 30 april 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA