Temporära regler i sjukförsäkringen förlängs

SJUKFÖRSÄKRINGEN2021-02-26
De tillfälliga regler i sjukförsäkringen som införts på grund av coronapandemin förlängs till 30 april, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Slopad karensdag, det vill säga att arbetstagare får ersättning av staten för den första dagen som de är hemma på grund av sjukdom, är en av de tillfälliga åtgärder som nu förlängs. Ersättningen ges med ett schablonbelopp om 810 kr.

Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har också enats om att förlänga ersättningen till egenföretagare för de första två veckorna, vilket innebär att även de får ersättning med ett schablonbelopp.

Samma sak gäller för den temporära regel som innebär att arbetsgivare kan få ersättning av staten för kostnader för en del av sjuklönen, i de fall då kostnaden är ovanligt hög till följd av pandemin.

”Åtgärderna syftar till att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården, stärka den ekonomiska tryggheten samt lindra konsekvenserna för arbetsgivare”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

De tillfälliga reglerna förlängs till 30 april 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.