Tidigare anställd åtalas för häleri

KUNGLIGA MYNTKABINETTET2018-12-13

En före detta anställd vid Kungliga Myntkabinettet åtalas för grovt häleri. Han misstänks ha sålt stulna mynt från sin förra arbetsplats till ett värde av fyra miljoner kronor, rapporterar SVT.

Den misstänkte mannen hade i sitt tidigare jobb på Kungliga Myntkabinettet tillgång till museets samlingar, men förnekar att de sålda mynten kommer därifrån. Han hävdar i stället att han ärvt och köpt mynten som han sedan sålt vidare.

Men kammaråklagare Jens Nilsson anser att förklaringen är orimlig. ”Det kan inte vara en slump menar jag att han fått tag i just sådana mynt som saknas från museet”, uppger han för SVT.

Åklagaren har dock inte kunnat bevisa exakt hur den åtalade fått tag på mynten.

Själva mynten har inte återfunnits, men Nationellt forensiskt centrum, NFC, har i vissa fall jämfört bilder på de sålda mynten med bilder på de försvunna mynten och kommit fram till att resultaten talar starkt för att det rör sig om samma mynt, enligt SVT.

Det här är det andra åtalet som rör försvunna föremål från Kungliga Myntkabinettet. Förra året dömdes en tidigare chef på museet till tre års fängelse för stöld.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA