Tilltro till säkerheten inom svenska Regeringskansliet

REGERINGSKANSLIET2011-08-17
Sommarens terrorhändelser påminner om att även det svenska Regeringskansliet kan vara en måltavla för extremister. Men personalen känner ingen oro. Man hyser tillit till säkerhetsåtgärderna.

Bombdådet i Oslo och skottdramat på försvarsdepartementet i Tallinn visar att terrorister mycket väl skulle kunna välja ut Regeringskansliet som mål.

Men utåt är kansliets säkerhetspersonal förtegen:

– Vi har en policy att inte kommentera vår egen säkerhet. Om det gäller vidtagna åtgärder till följd av det som hänt i Oslo så hänvisar vi till Säkerhetspolisen, säger Andreas Heuer, säkerhetschef vid Regeringskansliets förvaltningsavdelning, enheten för beredskap och säkerhet.
 
Säkerhetspolisen meddelar att hotnivån för Sverige är oförändrad sedan oktober 2010.
 
På Regeringskansliet börjar vardagsbestyren komma igång som vanligt igen efter semestern, enligt Anita Engvoll, ordförande för ST inom Regeringskansliet.
 
– Jag uppfattar inte att det finns en oro hos personalen. Vi har nog högt förtroende för vår säkerhetsorganisation. Säkerhetsrutinerna sågs över tidigare. Bland annat sedan den där självmordsbombaren sprängde sig på Drottninggatan.
 
Efter den händelsen införde Regeringskansliet strängare inpasseringsrutiner.
 
– Vi är tvungna att legitimera oss. I synnerhet innan vi kommer in på Rosenbad. Det är en enorm uppstramning, säger Anita Engvoll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.