Öppnade eld i ministeriets entré

ESTLAND2011-08-17

Torsdag 11 augusti öppnade en beväpnad attentatsman eld i entrén till Estlands försvarsministerium. Men inga skärpta säkerhetsrutiner har införts efter dådet. Total kontroll skulle öka rädslan, anser inrikes­minister Ken-Marti Vaher.

Av:  Börge Nilsson

Klockan 15.08 torsdag 11 augus­ti larmades polisen om att en okänd pistolbeväpnad man tagit sig in i försvarsministeriets entré i centrala Tallinn. Mannen hade avlossat skott och kastat en rökbomb.

Enligt Estlands radio, ERR, var mannen en 57-årig estländsk medborgare av armeniskt ursprung. Han var beväpnad med sprängämnen och mer än 100 patroner. Dagstidningen Eesti Päevaleht uppger att ministeriet började evakueras 22 minuter efter larmet.
 
Klockan 17.25 dödades attentatsmannen i skottväxling med polis. Ingen annan skadades och ingen gisslan togs.
 
Rutinerna kvar än så länge
Säkerhetsrutinerna har inte ändrats efter händelsen.
 
– Hotbedömningar och prognoser är en kontinuerlig del av vardagsarbetet även efter det som hänt. Det är ännu för tidigt att avgöra om några ändringar ska ske och i så fall vilka, säger inrikesminister Ken-Marti Vaher till ST Press.
 
I dag bevakas presidentens kansli, riksdagen, regeringen, inrikesministeriet och tidigare presidenters bostäder av polis.
 
Departementen har olika rutiner. Ibland skyddas de av säkerhetsbolag.
 
– Torsdagens händelse innebär sannerligen inte att vi måste införa någon total kontroll och säkerhet. Det skulle bara öka rädslan och det är rädsla, panik och skärpta säkerhetsrutiner som är själva målet för dem som attackerar oss, säger Ken-Marti Vaher.
 
Manade till uppror
Attentatsmannen var enligt ERR medlem i ett litet vänsterparti med rötter i Sovjettidens kommunistparti. I en text från 2009 ska han ha manat Estlands ryskspråkiga minoritet till uppror.
 
Eftersom han agerat ensam hjälper knappast ökad kontroll, säger inrikesminister Ken-Marti Vaher.
 
– Tragedin i Norge, skolskjutningarna i Finland och torsdagens incident i försvarsministeriet visar att sådana brott begås av enstaka, instabila individer, vars agerande är mycket svårt att förhindra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA