Tjänstemän dömda för mutbrott

SKATTEVERKET2010-03-26

Två tjänstemän på Skatteverket har blivit dömda för mutbrott av Stockholms tingsrätt, sedan de provkört sportbilar på ett evenemang som bekostades av en av Skatteverkets leverantörer.

Två chefer på Skatteverkets huvudkontor deltog under våren 2005 i ett arrangemang anordnat av Svenska Porscheklubben. Under en heldag fick de provköra sportbilar på bana och landsväg. Deltagandet betalades av HP, en av Skatteverkets datorleverantörer.

Enligt tingsrättens dom ”måste de i sina chefspositioner ha haft möjligheter att påverka beslut som hade betydelse för verksamheten”, uppger realtid.se. Därför döms de nu till vardera 40 dagsböter motsvarande drygt 20 000 kronor. Dessutom ska de till staten betala ett belopp som motsvarar värdet av förmånen, de 4 900 kronor som datatillverkaren betalade för evenemanget. Också den ansvarige säljaren på HP döms till 40 dagsböter, för bestickning.

– Tjänstemännen har brutit mot gällande regler och vi ser allvarligt på det, eftersom det påverkar förtroendet för Skatteverket, säger personaldirektör Elisabeth Bjar i ett pressmeddelande.

Det var Skatteverkets ledning som lämnade in en åtalsanmälan mot tjänstemännen. Båda har kvar sina anställningar vid verket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA