Trafikverket snabbutbildar nyanlända ingenjörer

TRAFIKVERKET2017-09-08
Trafikverket startar en snabbutbildning för nyanlända ingenjörer. 50 elever har redan påbörjat "Järnvägsutbildning för nyanlända", Juna, på Trafikverksskolan i Ängelholm.

Det finns stor efterfrågan på ingenjörer inom järnvägsbranschen i hela landet, konstaterar Trafikverket i ett pressmeddelande. Eftersom myndigheten också har ett regeringsuppdrag att erbjuda praktik till nyanlända har Trafikverket startat en snabbutbildning för nyanlända ingenjörer.

”Det hela började egentligen med ett rop från branschen. De hade svårt att få rätt kompetens och visste inte hur de skulle lösa rekryteringen. Samtidigt hade vi regeringsuppdraget att erbjuda nyanlända praktik, och då väcktes idén till projekt Juna”, kommenterar avdelningschef Andreas Sjöberg i pressmeddelandet.

Också Helsingborgs stad och Arbetsförmedlingen är involverade i projektet. 50 elever valdes ut bland 200 sökande. Utbildningen är utformad utifrån diskussioner med företag i branschen för att säkerställa att alla elever ska bli efterfrågade på arbetsmarknaden.

”I princip garanterar branschen anställning för alla som genomgår kursen”, uppger projektansvarige Thomas Frost i pressmeddelandet.

Utbildningen bedrivs på heltid i Ängelholm och Helsingborg. Kursen är på nio månader och pågår till månadsskiftet maj/juni 2018. Utöver yrkessvenska och praktik får kursdeltagarna utbildning inom något av specialområdena bygg och anläggning, maskinteknik, datateknik, elektroteknik eller väg- och vattenbyggnad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.