Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, har en lön på 170000 kronor i månaden.
Bild: Trafikverket
Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, har en lön på 170000 kronor i månaden.

Trafikverkets Lena Erixon kvar i lönetoppen

LÖNER2018-03-22
Lena Erixon på Trafikverket är inte bara den generaldirektör som tjänar mest i staten, utan också den bland de tio högst betalda myndighetscheferna som regeringen gett störst löneökning, procentuellt sett. Hon tjänar numera 170 000 kronor i månaden.

Denna artikel publicerades 2018 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Det är regeringen som beslutar om lönerna för de flesta myndighetschefer och ytterligare några höga chefer i staten. Efter den senaste lönerevisionen finns sju män och tre kvinnor på listan över de myndighetschefer som regeringen ger bäst betalt.

Precis som förra året och året innan toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon listan. Hon fick en löneförhöjning med 5 000 kronor, vilket motsvarar lite drygt 3 procent. Hennes nya lön är 170 000 kronor i månaden.

På andra plats finns den nya rikspolischefen Anders Thornberg, som fick 163 200 kronor när han tillträdde sin tjänst, vilket är 3 200 kronor mer i lön än sin föregångare Dan Eliasson. Dan Eliasson finns kvar på topplistan, eftersom han fick behålla sin tidigare lön på 160 000 kronor i månaden när han bytte jobb till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På tredje plats återfinns precis som förra året Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan, som fick en löneförhöjning på 2,23 procent till 160 400 kronor i månaden.

Myndighetscheferna med högst lön

  1. Trafikverket, Lena Erixon, 170 000 kronor.                       
  2. Polismyndigheten, Anders Thornberg, 163 200 kronor. 
  3. Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, 160 400 kronor.
  4. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Dan Eliasson, 160 000 kronor.      
  5. Försvarsmakten, Micael Bydén (ÖB), 157 500 kronor.    
  6. Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, 154 800 kronor.   
  7. Skatteverket, Katrin Westling Palm, 153 000 kronor.     
  8. Karolinska institutet, Ole Petter Ottersen, 137 300 kronor.                       
  9. Finansinspektionen, Erik Thedéen, 136 900 kronor.       
  10. Post- och telestyrelsen, Dan Sjöblom, 134 100 kronor.                   

Regeringen har beslutat om en lönerevision per 1 oktober 2017. Denna lista omfattar också de myndighetschefer som tillträtt sedan dess, och alltså inte omfattas av revisionen. Dan Eliasson har efter revisionsdatumet bytt jobb från Polismyndigheten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Listan omfattar inte myndighetschefer vars lön inte sätts av regeringen, bland dem riksrevisorerna och AP-fondernas direktörer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.