Bild: Trafikverket

Trafikverkets nya chef får lägre lön än företrädaren

TRAFIKVERKET2022-02-23

Trafikverkets nya generaldirektör Roberto Maiorana får en månadslön på 162 000 kronor. Hans företrädare Lena Erixon var den bäst betalda generaldirektören, med 178 600 kronor i månaden.

Roberto Maiorana tillträder sin post 1 mars. Han har tidigare varit chef för verksamhetsområde Trafik vid Trafikverket.

I det pressmeddelande där regeringen presenterade den nye generaldirektören lovordade infrastrukturminister Tomas Eneroth Roberto Maioranas kompetens: ”Han har erfarenhet av att leda stora, komplexa och geografiskt spridda organisationer med gott resultat. Han har också under sin tid på myndigheten utvecklat goda relationer och samarbetsformer både internt och externt.”

Roberto Maioranas lön, 162 000 kronor i månaden, är dock lägre än företrädaren Lena Erixons. Hon var under flera år den högst betalda myndighetschef vars lön sätts av regeringen. Sedan Lena Erixon slutade i december är det Polismyndighetens generaldirektör Anders Thornberg som leder den statliga löneligan med en månadslön på 173 600 kronor.

Roberto Maiorana får också flera löneförmåner, såsom fri bil och hyra för en tvårumslägenhet i Borlänge, där Trafikverket har sitt huvudkontor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.