”Transkvot” för statliga jobb i Argentina

ARGENTINA2021-10-21
I Argentina ska numera en procent av alla statliga tjänster ska gå till transsexuella, rapporterar Arbetet Global. Landets transsexuella har svårt att få jobb och många försörjer sig som prostituerade.

Argentina blev det första landet i världen att införa möjlighet att byta juridiskt kön utan föregående utredning, skriver Arbetet Global. En stark transrörelse har nu lyckats driva fram en annan reform: Alla statliga arbetsplatser ska öronmärka en procent av jobben för transsexuella.

Gruppen har svårt att accepteras på arbetsmarknaden, och det finns undersökningar som tyder på att bara var tionde har en regelrätt anställning. Därutöver finns en del jobb i den informella sektorn, svartjobb, men flertalet är hänvisade till prostitution.

Paula Gallano, 33, har genom den nya lagen fått arbete på socialdepartementet. Hon informerar i fattiga områden om sociala program och skriver in boende i programmen. Hon säger till Arbetet Global att hon ser sin generation som pionjärer.

”Vi är de som ska visa att vi har alternativ, att vi kan bli en del av samhället och leva med värdighet.”

Presidenten Alberto Fernandez har försvarat den positiva särbehandling som den nya lagen innebär.

”Vi är fast beslutna att göra slut på alla former av diskriminering i Argentina”, säger han i ett uttalande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.