Träta om städning på Sturup

FLYG2007-03-28

Flygplatsledningen på Malmö-Sturup vill lägga ut städningen på entreprenad. Motivet är att Luftfartsverkets egen personal städar för dåligt. Fel metod för att effektivisera, anser facket.

Redan för två år sedan ville ledningen på Malmö-Sturup upphandla lokalvården av en extern leverantör. Efter samverkan med de fackliga organisationerna beslutade man dock att ge den egna verksamheten en chans till, och utvärdera resultatet efter ett par år. Men kvaliteten har inte förbättrats, anser flygplatschef Lennart Björk.

– Vi tror oss inte själva kunna utveckla den här verksamheten till den nivå vi vill ha den på. Vi är inte bra på lokalvård. Vi har vissa problem med kvaliteten, med kvalitetsuppfattningen. Vi tycker inte att vi har en grupp som utvecklas i positiv riktning. Det krävs en rejäl omstart.

Enligt Lennart Björk handlar det om ungefär 18 årsarbeten som berörs av förslaget. Samtidigt planerar Luftfartsverket att ta över viss räddningstjänst i egen regi som hittills har köpts in, vilket skulle motsvara ungefär sju årsarbeten.

För att skapa samordningsvinster vill flygplatsledningen ha ett tätare samarbete mellan olika funktioner, till exempel snöröjning, räddningstjänst, fordonsunderhåll och logistik. Lokalvården går dock inte att integrera, menar man, bland annat på grund av motstånd från de anställda.

Men Thomas Blomqvist, STs ordförande inom flygplatsdivisionen, håller inte med. Ju fler verksamheter som har överlappande arbetsuppgifter och därmed kan dela ersättare med varandra desto bättre, tycker han. Han anser att flygplatsledningen borde anstränga sig för att få med städpersonalen i den nya organisationen, och att man hugger sig själv i foten genom sitt förslag.

– Städ och brand kan vara en kombination, föreslår Tomas Blomqvist. Det är väldigt viktigt att sprida ut kompetensen för att bli mindre sårbar. Ju mer man knoppar av desto mindre blir möjligheterna att effektivisera sin egen verksamhet och göra den lönsam totalt sett.

Luftfartsverket har totalt 110 anställda på Malmö-Sturup.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA